Bij Sensire maatschappelijk werk ben ik verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling van online en blended hulpverlening. Ik ben daar onder andere projectleider, ontwikkelaar en trainer op het gebied van online en blended hulp. Het afgelopen jaar heb ik me bezig gehouden met de ontwikkeling van een blended werkwijze (waaronder een (zelf) hulpportaal) in gemeente Oude IJsselstreek. Het resultaat mag er zijn en daarom wil ik dit ook graag hier delen!

Online dossier

We werken inmiddels met een online dossier (ontwikkeld door Kwadraad), onder de naam Mijn Online Plan. Alle cliënten hebben toegang tot dit dossier en kunnen hun eigen informatie beheren. Daarnaast hebben ze toegang tot zelfhulp. We merken dat niet iedere cliënt hier actief mee bezig is. Er zijn cliënten die (nog) niet digivaardig genoeg zijn. Daarnaast zijn er andere redenen te bedenken, waarom cliënten niet actief zijn. We laten studenten onderzoek doen naar de ervaringen van cliënten en de reden waarom ze wel of niet actief zijn. Mogelijk kunnen we hiermee meer cliënten motiveren om actief aan de slag te gaan. Wij geloven namelijk dat het zelf beheren van het dossier kan bijdragen aan het ervaren van eigenaarschap (probleem en oplossing), regie over het hulpproces en het versterken van het effect van de hulpverlening.

Mijn Groep Online

Daarnaast werken we met online groepen (via Mijn Groep Online). We gebruiken online groepen ter ondersteuning van trainingen. Deelnemers kunnen tussen bijeenkomsten contact met elkaar onderhouden in deze omgeving, daarnaast bevat de omgeving alle huiswerk en informatie. De online groepen worden ook ingezet voor lotgenoten contact.

Sinds kort is ook ons eigen (zelf) hulpportaal online = > Hulp Online Oost.

Dit (zelf) hulpportaal biedt allerlei online hulp mogelijkheden. Met behulp van video’s, deelname aan online groepen, zelfhulptesten en online trainingen kunnen bezoekers zelf aan de slag. Naast hulpmiddelen is er ook relevante informatie op de website te vinden over activiteiten en trainingen die fysiek in de gemeente plaats vinden en persoonlijke verhalen van inwoners. Mocht de zelfhulp niet voldoende zijn, dan kunnen mensen via het portaal (digitaal) begeleiding aanvragen bij deskundige hulpverleners. Op dit moment is het portaal actief in gemeente Oude IJsselstreek, maar we denken dat het portaal interessant kan zijn voor meer gemeenten.

Zowel het online groepswerk als het online dossier heeft zijn plek in dit portaal.

In het komende jaar gaan we door ontwikkelen, we doen dit samen met gebruikers/inwoners en professionals van allerlei organisaties. Zo willen we er een portaal voor en door inwoners van maken!

Interesse in deze ontwikkeling of in het portaal? Neem gerust contact op!

Bij Sensire ben ik bereikbaar op 06 104 25 292