“Mijn dochter heeft contact met allerlei vreemden via Facebook., wat kan ik daar aan doen?”
“Mijn zoon ligt tot laat wakker, omdat hij zijn smartphone mee naar bed neemt! Kunnen we die afpakken?”
“Mijn dochter wordt gepest via social media, hoe kunnen we dit stoppen?”
“Mijn dochter deelt foto’s via het internet en zegt dat dit niet erg is, want het is toch via snapchat. Klopt dit?”
Kom jij als welzijnswerker bovenstaande vragen weleens tegen in de praktijk? Heb jij opvoedondersteuning in je takenpakket? Dan merk je vast dat het internet en de social media een belangrijke rol in het leven van jongeren en daarmee ook ouders hebben ingenomen. De combinatie kinderen en internet is dan ook een dankbaar onderwerp voor onderzoek. Socialbesitas, digitale dementie, de virtuele omgeving vanuit het perspectief van ontwikkelingspsychologie….slechts een kleine greep uit alle publicaties die de afgelopen jaren zijn verschenen. Allerlei verschillende meningen die iets zeggen over de invloed van media op (jonge) kinderen.
Social media als onderdeel van de opvoeding
Feit blijft dat internet en social media er zijn. Ze maken een belangrijk deel uit van ons dagelijks leven. Voor jongeren en jong volwassenen is het leven. Zij zijn geboren in een tijd dat er al internet was en zij weten niet beter. Er is geen verschil tussen on- en offline.
Ouders hebben de taak hun kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen bij de ontwikkeling. Zwemles, sociale vaardigheden, leren fietsen en seksuele voorlichting zijn slechts enkele voorbeelden van thema’s die belangrijk zijn in het leven van ouders en kinderen. De laatste jaren is de nieuwe media daarbij gekomen.
De meeste ouders zijn geboren in een tijd dat er nog geen internet bestond. Ze zijn opgegroeid zonder Facebook en Twitter. Zij moeten hun kinderen wegwijs maken in een wereld die zij zelf niet kennen. Dit zorgt voor veel onzekerheid en verwarring. Dit roept allerlei vragen op, vragen die ze kunnen stellen aan opvoedondersteuners.
Welzijnswerk mediawijs
Nu komen we tot de kern van mijn blog. Een groot deel van deze welzijnswerkers, maatschappelijk werkers en opvoedondersteuners zijn namelijk ook geboren in een tijd zonder internet. Zij zijn ook opgegroeid zonder social media. Zij zijn opgeleid zonder een thema vak “mediawijsheid”. Dus hoe kunnen zij deze ouders helpen? Hoe kunnen zij werkelijk invoelen wat die social media voor de jongere betekent?
Welzijnswerker ga ervaren!
Naast alle andere redenen waarom welzijnswerkers actief zouden moeten zijn op social media (profilering, contact met de klant, legitimering), is ervaring op doen een hele belangrijke. Als welzijnswerkers moeten wij mediawijs worden! Wij moeten leren welke social media belangrijk zijn in het leven van onze klanten, wij moeten weten wat het betekent om actief te zijn op social media, wij moeten weten hoe je social media kunt instellen……etc. etc.
Als wij niet mediawijs zijn kunnen wij de nieuwe opvoedvragen nooit goed beantwoorden. Dan kunnen we de onzekere ouders nooit op een goede manier ondersteunen.
Dus welzijnswerker ga ervaren en wordt mediawijs!
Ondersteuning nodig? Neem gerust contact op 🙂